HTML

Otthon - Építészettől a lakberendezésig

Lakberendezési tippek, ötletek - hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb bútorokat, háztartási cikkeket. Hogyan varázsoljuk minél szebbé kertünket, milyen parkettát használjunk a nappaliba, és ez még csak a kezdet!

Számláló

2017.03.09. 11:49 Otthon Blog

Az expressz futár tényleg expressz futár!

Ismerek futárokat, de azok általában dupla sajtos pizzát hoznak nekem, kis kólával és ajándék süteménnyel.
Na, de komolyra fordítva a szót: tegnap este azonnali és expressz csomagszállításra volt szükségem. Mert természetesen - csak, hogy ne hazudtoljam meg magam - elfelejtettem postázni néhány hivatalos papírt, amit már régen el kellett volna küldenem a haveromnak.

Éjjel 2 körül ciki futárt hívni?


Gyorsan lepörgettem magamban a lehetséges válaszokat, de el is hessegettem őket. Inkább nekiestem a böngészőnek, hátha akad olyan cég, aki az ilyen „balekokkal” is szóba áll, mint én. Már az utolsó reménysugár is kialudt bennem, amikor rátaláltam arra a futárszolgálatra, aki viharos sebességgel szállít, ráadásul 0-24-ben. Fél óra múlva meg is jelenet nálam a küldönc srác, felmarkolta a csomagot és már ott sem volt.

Hajnali 6 körül csörrent meg a telefonom. A haverom hívott, hogy már át is vette a papírokat. Őt idézem: „Ez a futárszolgálat eszméletlen, hogy értek ide ilyen gyorsan?!” Nehezen reagáltam. A meglepődöttség és a kávéhiány miatt csak egy erőltetett „ühüm.” préselődött ki a számon.

futárszolgálat

Tény, hogy jól választottam.

Szólj hozzá!


2011.10.25. 14:29 Otthon Blog

Kertfenntartás

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor a legnehezebb feladat a kertfenntartás, ha az évszakot nézzük? Tavasszal ültetés, nyáron hetente fűnyírás és locsolás, ősszel gereblyézés, télen hólapátolás attól függően hogy mikor mennyi hó esik. Nektek mi a véleményetek, melyik évszakban a legkeményebb a kertfenntartás?

Talán a gereblyézés az egyik leghúzósabb meló, mivel ez az a feladat, amit majdnem napi szinten kell végezni egy kertes házban, szóval én az őszt tartom a kertfenntartás legkeményebb évszakának.

Szólj hozzá!

Címkék: kert kertfenntartás


2011.08.03. 15:22 Otthon Blog

Ipari tisztítószer

Az ipari tisztítószerek a legmegbízhatóbbak. Mondhat bárki bármit is, sajnos ezek a leghatékonyabbak, és ha gyorsan és precízen akarunk végezni a takarítási feladatokkal, akkor muszáj pénzt költenünk. Van persze egy csomó hasznos portál, ami különböző tippekkel lát el minket, miként moshatjuk könnyen tisztára az ablaküveget, de ezek mind időigényesek. Ha rám hallgattok, használjatok ipari tisztítószert :)

Szólj hozzá!

Címkék: tisztíószer


2011.07.25. 12:07 Otthon Blog

Takarítás fürdőszobában

Látszólag jelentéktelen kis helység takarítás szempontjából a fürdőszoba, de mégis rengeteg a teendő. A fürdőszoba polcokról olykor teljesen megfeledkezünk, pedig iszonyatos rendetlenség tud kialakulni ott. A penészedés megszüntetése is gyakori feladat szokott lenni párásabb napok alkalmával, valamint a zuhanykabint se árt rendszeresen tisztítani. Még hogy kevés takarítási feladat a fürdőszobában, cöhh! :D

zuhanykabin tisztítása egyszerű feladat, de csak akkor, ha rendszeresen foglalkozunk vele. A hetek-hónapok során a zuhanykabin fala befoltosodik, és ha nem tisztítjuk le rendszeresen például egy ablaktisztító segítségével, akkor később sokkal keményebb munka vár ránk.

A penészedés megszüntetése érdekében fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk a fürdőszobában, főleg tusolás vagy fürdés után, de akár éjszakára is nyitva hagyhatjuk az ablakot, ha nem tudnak bejutni ott a betörők :)

Szólj hozzá!

Címkék: takarítás fürdőszoba


2011.07.14. 13:55 Otthon Blog

LED modul

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a LED modul, ezért gondoltam írok egy rövid bejegyzést róla, hogy felvilágosítsalak titeket :)

Szóval a reklámozásnak vannak nagyon elavult formái, mint például az egyszerű plakátok, amelyek egyrészt nem is olyan látványosak, másrészt sötétedés után senki nem látja őket, ami mondjuk télen elég nagy probléma, mivel akkor már délután 4-kor sötétedik. Erre jött egy gyors megoldás, a LED modul, amit általában marketing területeken használnak, és igen látványos reklámokat lehet vele készíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: led világítás


2011.06.06. 11:22 Otthon Blog

Tereprendezés

Miután kész a házépítés első lépése a tervezés, következik a híres-neves tereprendezés, amelynek több típusa is van. Nagyon ritkán fordul elő az a szerencse, hogy sík területre tudunk telket szerezni, ahol nincs szükség tereprendezési munkálatokra. Amikor nagyobb göröngyök találhatók telkünkön, vagy egy komplett domboldal a telkünk, akkor elkerülhetetlen a gépi földmunka, ami akár sokba is fájhat nekünk. Még viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha apróbb hepe-hupák találhatók a telkünkön, ugyanis akkor saját kezűleg is végezhetünk tereprendezést, és sok-sok pénzt megspórolhatunk vele :)

Szólj hozzá!

Címkék: tereprendezés gépi földmunka


2011.05.26. 15:46 Otthon Blog

Elegáns korlát

Aki panel lakásokban lakik, azoknak a korlát szóról maximum a rozsda, és a csúfság juthat az eszébe. Vannak viszont nagyon elegáns, esztétikus megoldások különböző kertes házakban, vagy wellness szállodákban, amelyeket a panel lakás lakói könnyen megirigyelhetnek. Íme néhány korlát kép!

Korlát falbanKorlát emeletenKorlát a lépcső menténElegáns korlát

Szólj hozzá!

Címkék: korlát


2011.04.29. 13:53 Otthon Blog

Utólagos falszigetelés

Az utólagos falszigetelés szóba jöhet téglaházaknál, pincéknél, és különböző teraszoknál is. Erre a szigetelési típusra van szükség penészes és/vagy vizes falak esetén. Fontos, hogy mikor utólagos falszigetelésre kérsz ajánlatot, akkor vizsgáld meg, hogy az adott cég ad-e egyáltalán garanciát, nehogy később baj legyen, mikor újra beázik mondjuk a pince. Budapesten számos olyan cég van, amely akár 20 év garanciát is vállal falszigetelésre!

Szólj hozzá!

Címkék: falszigetelés


2011.03.09. 16:30 Otthon Blog

Ablaktisztítás

Az ablaktisztítás egy rémálom minden lakásban. Nagyon ódzkodik mindenki tőle, de a napok során be kell látni a koszos ablak láttán: előbb vagy utóbb el kell végezni.

Sokan azt gondolják, hogy a takarítás ezen részénél van a leginkább szükség különleges tisztítószerekre, amik nem csak drágák, de nem is találhatók meg akármilyen boltban, nekünk viszont van egy jó ötletünk, hogy mivel teheted könnyebbé, és hatékonyabbá az ablaktisztítást házilag.

Ablaktisztítás

A folyamat rövid és egyszerű: vegyél ki egy vöröshagymát a spájzból, kend végig vele az ablaküveget, majd ecetes vízzel mosd át először. Ha az ablaküveg megszáradt, akkor meg is érkeztünk az ablaktisztítás utolsó fázisához: mosogatószer, és víz keverékével töröld át az ablaküveget és Voila!, az ablak garantáltan foltoktól mentes lesz!

Így utólag megemlítem, hogy nem árt ablaktisztítás előtt egy időjárás jelentést megkukkolni az Interneten, mivel egy váratlan eső könnyen tönkreteheti munkánkat.

1 komment

Címkék: ablak takarítás ablaktisztítás


2011.02.11. 15:41 Otthon Blog

Kutyaház

Igen már várom is a kérdéseket, hogy mi a jó francot keres egy kutyaházas cikk egy lakberendezési blogban. Nos a válasz egyszerű, ha az otthon kerül szóba, nem csak rólunk, emberekről lehet szó, hanem kedvencünk otthonáról is, a kutyaházról.

Kutyaház kép

Gondolnátok vagy sem, ma már a kutyaházak is igen komoly berendezésekkel rendelkeznek. Egyszerűen fűthetőek, kiváló dekorációt kaphatnak, és különböző kiegészítőkkel remek komfortot biztosíthatunk az ebnek. A kutyaház fűtése ma már egyszerűen megoldható egy beépíthető kisebb fűtőtesttel, és a hő is egyszerűen benn tartható a kutyaház belsejében a bejáraton található alig két mm-es hővédő függönnyel. Manapság a legtöbb kutyaház gyártó cég lenyitható tetővel gyártja a kutyusok otthonát, ezáltal a gazdik számára könnyebbé válhat a takarítás, és nyáron a nagy melegben nem fülled be otthonuk belseje.

Ha kertes házban laksz, és szeretnéd kedvencedet meglepni valamivel, a kutyaház a legjobb megoldás rá!

Szólj hozzá!

Címkék: kutyaház


2010.09.15. 17:06 Otthon Blog

Infraszauna otthonra

Tud valaki olyan embert mondani, aki ne szeretne egy külön helységet készíteni otthonába egy infraszauna számára? Nem hiszem. Egyedül panel lakások esetén lehetünk gondba, de kertes házak esetén két megoldás is szóba jöhet: infraszauna a ház kibővítésével, vagy csak egyszerűen a kertbe egy faházat építeni neki. Melyik a jobb megoldás?

Infraszauna belülről

Nagyon sokan javasolják az infraszauna házba való építését, mivel télen a kertbe szaunázni nem a legszerencsésebb dolog. Hogy miért? Izzadtan mínuszokba kimenni a kertbe nagy kockázat, különösen azoknak, akik hajlamosabbak a felfázásra. Ha a kertbe szeretnénk mindenképp infraszauna faházat építtetni, akkor feltétlenül helyezzünk el egy egyszerűbb zuhanykabint is belülre. Az előbb említettem, hogy sokan javasolják a házba való elhelyezést, én mégis ellenezném a dolgot. Mint tudjuk, a szaunában rettenetesen magas a páratartalom, és ez akár az egész házra kihathat ha a szigetelés nem megfelelő => a magas páratartalom elősegíti a penész kialakulást a sarkokban. Ha a szigetelés megfelelő és rendszeresen szellőzteted otthonod, akkor emiatt nem kell aggódni.

Szólj hozzá!

Címkék: kert faház infraszauna


2010.08.27. 15:05 Otthon Blog

Műgyanta padló

A műgyanta padló ma már az egyik legnépszerűbb padlótípussá vált az ipari létesítmények és az otthonok körében. Hogy miért? Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy ellenáll többnyire minden vegyszernek, megtartja eredeti színét, és "formáját" évek után is.

Műgyanta padló boltban

Kivitelezése az otthonokban rendkívül egyszerű... a parkettákkal ellentétben ezt nem elemenként kell lerakni, hanem önteni, tehát esélytelen, hogy megtöredezzen, vagy szétmenjen az évek során. További előny, hogy takarításnál nem kell attól tartani, hogy mi lesz ha víz kerül rá, ugyanis teljesen ellenáll a víznek, míg a parketta magába szívja, és legtöbb típusa (pl. parafa parketta) felpúposodik tőle, elveszti eredeti színét. A műgyanta padló öntésénél egy henger van segítségünkre, hogy teljesen egyenletes lehessen a felület. Pár évvel ezelőtt a műgyanta padlókat csupán ipari létesítményekben használták, például gyárakba, iskolákban, vagy laborokban, ma már azonban gyártottak olyan típusokat, amelyek hihetetlenül szépen mutatnak otthonunk bármely helységében. A legújabb divat a dekor műgyanta padlók lerakása a konyhába, mivel ott van a legnagyobb szükség rá, hogy minden vegyszernek, és káros hatásnak ellenálljon, és még jól is mutat! :)

Szólj hozzá!

Címkék: otthon parketta ipar padló műgyanta


2010.08.05. 11:25 Otthon Blog

Bejárati ajtók

Egy bejárati ajtó nagyot dobhat egy kertes ház külsején, de fontos, hogy illő legyen magához az otthon stílusához. Minden színben találhatunk bejárati ajtókat, csupán a lakó egyedi ízlésétől függ, hogy a bejárati ajtó fehér, világosbarna, vagy éppen halványzöld. Nem csak a szín határozhatja meg házunk külsejét, hanem az a számtalan stílus, amiben a bejárati ajtók megépíthetők!

Fa bejárati ajtó

Design bejárati ajtóKeretes bejárati ajtóBejárati ajtó szép előtérrel

Szólj hozzá!

Címkék: ajtó bejárati ajtó


2010.07.13. 11:05 Otthon Blog

Télikert otthonra

Ki ne szeretne egy télikertet otthonába? A télikert mára a lakberendezők, és lakásfelújítók egyik álmává vált. Minden lakberendező szívesen ajánlja fel egy télikert építtetését abban az esetben, ha a lakó tanácstalan egy új otthon építése, vagy egy lakásfelújítás esetén (persze ha kertes házról beszélünk).

De mi is valójában a télikert? A télikert kedves olvasók a lakótér kibővítésének egyik legkiválóbb és leglátványosabb módszere. Hovatovább, nem egy olcsó dolog az is biztos, de ha az Interneten elkezdtek nézelődni télikert képek után, garantáltan el fogja nyerni a tetszéseteket. Ha szeretnétek a napfényt beengedni otthonotokba, akkor ez a módszer a legalkalmasabb hozzá, különösen akkor szép az egész, ha egy gyönyörű tájra mutat a kilátás. A lakberendező cégek segítenek benne, hogy a télikert tájolása a lehető legszakszerűbb legyen, mivel minden télikert tájolási típusnak meg van az előnye (napfény miatt), legyen az északi, déli, keleti, vagy nyugati. További előnyökhöz sorolható a télikertek belső hőmérséklete, amely minden évszakra megtartja a szobahőmérsékletet, radiátorok, és klímák nélkül is. Télikert lehet akár egy terasz is, egy nappali, egy konyha, vagy bármi az otthonodban, és nem kell attól félned, hogy nem fog jól kinézni, mert ez minden otthonban beválik, és letaglózó látványt nyújt!

Télikert terasz

A télikert egyetlen hátulütője a publikusság háttérbe kerülése, mivel bárki beláthat otthonodba az üvegfalak miatt. Ez a probléma könnyen orvosolható (persze plusz pénzkiadással) redőny beszereléssel, ami szintén jól mutat a télikerteken, és kedvedre állítgathatod a helység világosságát.

Szólj hozzá!

Címkék: otthon redőny lakberendező télikert


2010.07.05. 14:18 Otthon Blog

Csempe

Melyik helységbe kell csempe? Milyen csempét válasszak? Ha valaki lakásfelújításon töri a buksiját, akkor a csempe szekcióban talán ez a két kérdés merül fel először az illető fejében. Aztán jön, hogy vajon milyen színű legyen a csempe, miután kiválasztotta a csempe méretét.

Csempe szürke

A csempe valójában két helységbe való leginkább otthonunkban, ez pedig a fürdőszoba, és a konyha. A konyha falaira nem feltétlenül szükséges csempe, vannak már egészen szép megoldások, és elkerülhetjük az olaj kifröccsenését is a falra, rengeteg módszerrel, de ezekbe most nem mennék bele, maximum a későbbiekben ha nagyon szükségesnek érzitek :)
fürdőszoba csempe méretén csak egy esetben érdemes vesződni, ha kőpadló van a fürdőszobában, azaz az esetek több, mint 90 százalékában. A lakberendező és lakásfelújító cégek arányokban gondolkodnak, és azt állítják, hogy a csempe és a kőpadló méretének aránya 1:2 vagy 1:1,5 legyen. Ez azt jelenti, hogy a kőpadlóhoz viszonyítva a csempe körülbelül feleakkora legyen, de lehet kicsit nagyobb is mint a fele.

Fürdőszoba csempe

A csempe színe a lakó ízlésétől függ, és attól, hogy meleg, vagy hideg fürdőszobát szeretne. Én speciál a kék és fehér csempéket szoktam javasolni (mind a kettő hideg szín), mert ezek a színek a tisztaságot, a higiéniát is magukban hordozzák, ami egy fürdőszoba esetében igen jelentős. További hideg színek lehet még a zöld, a viola és a sárga, míg a narancssárga és a piros már a meleg színek birodalmába tartozik. A narancs színű fürdőszobák szintén nagyon kellemesek tudnak lenni, és további előny, hogy a narancs csempe felületén kevésbé látszik meg a kosz, mint például egy hideg színű csempe felületén.

Szólj hozzá!

Címkék: konyha fürdőszoba csempe burkolat


2010.07.01. 13:28 Otthon Blog

Belsőépítészet - Parafa parketta

A parafa parketta a másik olyan parketta, amely igen népszerűvé vált az utóbbi években a lakberendezők és a belsőépítészek körében a külseje miatt, na meg néhány pozitív tulajdonsága végett.

A parafa parketta hőszigetelő képessége talán a legjobb az összes parketta közül, ezért nyáron és télen különösen mély benyomást kelt a lakókra. Ugye tudjuk, hogy a legtöbb parkettát óvni kell a víztől és a nedvességtől is, mert felpúposodhat, repedések keletkezhetnek rajta, azonban a parafa parketta teljesen vízálló! További előnyök közé sorolhatjuk, hogy ez a padló típus UV- és ózonálló, valamint egy ismeretlen oknál fogva a rágcsálók és a rovarok nem támadják meg, így nem kell a pénzünket minden nyáron rovarirtásra költeni :) A parafa parketta ellenáll a lúgnak és a savnak is, szóval ez tényleg egy olyan padló típus, amely ellenáll minden csapásnak, jó mi? A parketták többnyire az idő elteltével a fény, a felületre került víz, na meg a bútorok nyomásának hatására összezsugorodnak, vagy éppen duzzadnak, ez azonban a parafa parketta felületére nem jellemző. Ez inkább egy előny és pozitívum lista volt, mint bemutatás, bár lehet, hogy a kettő nem zárja ki egymást :D

Parafa parketta

A parafa parketta lerakása nagyon gyors és szimpla, csupán arra kell figyelnünk, hogy a parafa lapok eltérései ne legyenek feltűnőek. Ahol nagyon erős napfény éri a parkettát, ott valószínűleg a hónapok során a parketta ki fog fakulni, világosabb lesz az eredeti színénél, azonban nem kell megijedni, léteznek speciális UV-védő lakkok, amelyek ezt a nemkívánatos folyamatot megakadályozzák. Ez a padló típus különösen a gyerekszobákba, és a nappaliba ajánlottak kedvező élettani hatásuk, és szépségük miatt (valamint az előbb említett reziztanciájuk miatt). Az, hogy a parafa parketta ellenáll a víznek, nem célszerű tocsogó felmosóronggyal felmosni, mert hosszútávon árthat neki, ezért érdemes valami jó minőségű parketta tisztítószert venni. Ha odafigyelünk, és a leírásokat betartjuk, akkor ez a parketta igen sok évet is megélhet eredeti színeiben pompázva!

Szólj hozzá!

Címkék: parafa parketta padló belsőépítészet


2010.06.18. 16:44 Otthon Blog

Belsőépítészet - Laminált parketta

A következő belsőépítészeti kategória a burkolatokat érinti. Ez egy igen széles témakör, és ha részletesen seretnénk beszélni róla, akkor az nem fér bele egy cikkbe, úgyhogy ebben a bejegyzésben csupán a padlótípusokat fogjuk megtárgyalni.

Laminált parketta

Laminált parketta: a parketta az egyik legnépszerűbb padló fajtává vált a 21. századra. A padlószőnyegek helyét igen sok otthonban átvették a parketta legszebb termékei, nem csupán a nappalikban, hanem a hálószobákban is. Mind a két padlótípusnak meg van a maga előnye és hátránya például tisztítás és életkor szempontjából is. A legközkedveltebb parketta típus a laminált parketta, amely egyre több otthon szobáiban kezd dominálni mind országszerte, mind világszerte. Ez az egyik "legtermészetesebb" parketta, mivel a laminált parketta több, mint 90%-a fa. Egy dekorréteggel van bevonva, amely sokáig megtartja a parketta eredeti színét, és ez a réteg segít abban, hogy minél kopásállóbb legyen, és védjen az UV-sugárzástól. Vastagsága kisebb, mint 1 cm, ezért a laminált parketta az egyik legvékonyabb parketta típus a parketták világában. Élettartama is igen tartósnak mondható, ha vigyázunk rá, akkor minimum öt évet megél, de ez az időperiódus igen sokáig húzódhat. A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni a parketta tisztításánál, az az, hogy a felmosórongyot mindig rendesen csavarjuk ki, mikor felmossuk a laminált parketta felületét, mivel a túlzott vízmennyiség púposodást és repedéseket eredményezhet rajta, vagy alkalmazzunk speciális tisztítószereket, amelyek kifejezetten a parketta ezen típusára készültek!

1 komment


2010.06.03. 10:48 Otthon Blog

Belsőépítészet - Nyílászárók

Az első belsőépítészeti kategória, amiről szót fogunk ejteni, az a nyílászárók, és annak fő típusai. A nyílászáróknak sok fajtája van, lehetnek ezek ajtók, ablakok, garázskapuk, tolóajtók, tetőtéri ablakok, de még a redőnyök is ide sorolhatóak.

Fa ajtó

Ajtó: rengeteg típusuk van, de általában két fő kategóriába lehet osztani őket, ezek a beltéri ajtók, és a bejárati ajtók. A beltéri ajtók többsége minőségi anyagból készül, többnyire fából vagy műanyagból. Az ajtó kilincse szintén szép design-t adhat magának az ajtó összképének, ilyen például egy szép Hoppe kilincs, vagy bármilyen stílusos kilincs, amely illik maga a szoba stílusához. Az ajtó színét érdemes óvatosan kiválasztani, ha nagyon elüt a falak színétől, az romba döntheti a szobád stílusát, ezért érdemes olyan színvilágot alkalmazni, amely megegyezik a falak, vagy a padló színével. 

Fehér ablak

Ablak: csak mint az ajtóknak, a következő nyílászáró típusunknak, az ablakoknak is rengeteg sok-sok típusuk van. Bizonyára már rengeteg ablak fajtával találkoztatok, hagy mutassak be néhányat: ablak, amely végigfut a szoba falán, kétszárnyú ablak, bukó-nyíló ablak, tokosztós ablak, és még sorolhatnám, de ezek a legnépszerűbbek az otthonokban. Szintén, mint az ajtóknál azt tudom mondani, hogy lehetőleg ne üssön el a szoba, és a fal színétől az ablak párkánya, és minél jobban használd ki a teret, hogy a szobád minél jobban be tudja ereszteni a fényt. Az én kedvenceim a tetőablakok, szinte minden házon nagyon szépen mutatnak, és a tetőtér is igen jól szellőzik az ablak szöge miatt. A tetőablakok stílusával nem igen kell foglalkozni, mivel nem annyira szembetűnőek, inkább az a fontos, hogy jó helyre kerüljenek, hogy kellő mennyiségű fény kerüljön a szobába, és jól szellőzött legyen.

Fa redőny
Redőny:
a redőnyök három kategóriába sorolhatóak, ezek a fa redőnyök, műanyag redőnyök, és alumínium redőnyök. Mindegyiknek meg van a maga előnye, szóval egyikük sem emelkedik ki úgy igazán, hogy melyiket kapkodják leginkább a boltokból. A fa redőnyök legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy ellenáll a legtöbb környezeti csapásnak, kinézetileg is szép, de biztonság szempontjából nem annyira jó. A műanyag redőnyök nagyon jók árnyékolástechnikai szempontokból, azonban gyakran világosabb színeket kapnak, mivel azok jobban visszaverik a napfényt, és ezért sajnos jobban meglátszik rajtuk a kosz. Az alumínium redőny a legkiválóbb biztonságtechnikai szempontokból, bár kinézetre nekem nem annyira tetszik... kinek a biztonság, kinek a szépség :)

1 komment

Címkék: ablak ajtó nyílászáró redőny belsőépítészet


2010.05.28. 11:14 Otthon Blog

Profi belsőépítészet

belsőépítészet egy nagyon tág fogalom, talán az otthonhoz a legjobban kapcsolható, szóval váltsunk néhány szót róla, hogy milyen a jó belsőépítészet, és milyen főbb részekre oszlanak.

Otthon

A belsőépítészetet általában érdemes lakberendezőre bízni, hogy ha nem bízunk saját kreativitásunkban, és főleg akkor, ha nincs időnk otthonunk szépítésére. A profi belsőépítészetet érdemes szakemberre bízni, ugyanis a belsőépítészet mindent magába foglal, ami otthonunkba található: - bútorok
                                               - nyílászárók (ajtó, ablak, kapu)
                                               - burkolatok (csempe, padló, parketta + szőnyegek)
                                               - világítástechnika (lámpa, csillár)
                                               - egyéb kiegészítők (kandalló, függöny, stb.).

Belsőépítészet után

Manapság már a kerteket is a belsőépítészethez sorolják, mert elvégre az is az otthon része, viszont az már nem a lakás. A belsőépítészek csupán a lakást értik ez alatt a fogalom alatt, mi mezei halandók azonban gyakran belekeverjük a kertépítést is. Úgy gondoltam, hogy ha szeretnék jól megismerni a belsőépítészet rejtelmeit, hogy milyen bútorokat válasszatok a nappalitokba, hogy milyen stílusú nyílászárók illenek milyen stílusu helységekbe, melyik burkolat típust érdemes választani a szobába, a világítástechnika rejtelmei, és egy kis cikk a kiegészítőkről, hogy hogyan varázsolhatjuk még szebbé  otthonunkat. Kíváncsi vagy? Tarts velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: bútor otthon belsőépítészet


2010.05.06. 09:57 Otthon Blog

A hajópadló

A trópusi hajópadló burkolatok ma már igen nagy teret nyertek a parketták világában minősége és szépsége miatt. A hajópadló a klasszikus és a modern belsőépítészet egyik kedvenc burkolóanyaga, mely ma már igen csak népszerűvé vált. A hajópadlók a mai napokra önálló kategóiává vált, és rengeteg alkategóriái közül válogathatunk, például trópusi hajópadló, svéd hajópadló, vagy tömörfából készült hajópadló. A hajópadló a parkettáknak az a típusa, amely kopásállóságban verhetetlen, és ha versenybe kerülne a többi parketta típussal, akkor mindig pole pozícióba kerülne.

Szép hajópadló

Miért van olyan sok hajópadló típus? A hajópadlókat különböző égtájakon készítik mind-mind különböző fafajtákból, ezért lett ilyen széles a választék napjainkban. Ha szeretnéd, hogy nappalid padlózata a lehető legszebb legyen, akkor én a hajópadlókat ajánlom!

Szólj hozzá!

Címkék: parketta nappali hajópadló trópusi hajópadló


2010.04.21. 11:10 Otthon Blog

Takarítás otthon

Talán a takarítás az a dolog, amit a legkevésbé szívesen csinálunk otthonunkban. Itt a nyár, és ahogy egyre melegebb lesz az idő, annál kellemetlenebbé és izzasztóbbá válik a takarítás. A férfiak ilyen időbe gyakorlatilag képtelenek a takarításra, de valjóban a nők is csak azért csinálják, mert kell, még a tisztaság mániások is.

Takarítás porszívóval

Sajnos a heti rendszeres takarítás szükséges, különben egyre nehezebbé válhat, ahogy a kosz lerakódik, és minél több és több lesz otthonunkban. A heti takarítás nem egy nagy meló, ha rendszeresen takarítunk, akkor sose lesz sok takarítani való, tehát ne legyünk lusták :)

Hol érdemes kezdeni a takarítást? Mindig ott, ahol a legmakacsabb foltok találhatók, és ez a helység az esetek 90%-ban a konyha. A sütőre ragadt zsír-, és olajfoltok jelenthetik talán a legkeményebb munkát, én általában a sütő tisztítását Cif segítségével törlöm le, ez az egyik legjobb tisztítószer az olaj ellen! Majd persze hátra van még az asztalok, mikrók, hűtők takarítása, tisztítása. Az előkészítő asztal az a hely, ahol mindig van valami kosz, tehát ha végzel a tisztítással ott, akkor pár nap után már meg se látszik sajnos az eredménye. A fürdőszoba takarítása nem nehéz feladat, havonta elég egyszer a kádat és a mosdót fertőtleníteni, és heti egy felmosás sem árt (a fürdőszobapolcok tisztításához szintén a Cif tisztítószer csodát ajánlom).

A nappali és a hálószoba eléggé egyedi ahhoz, hogy általánosságban tudjak írni róla. A hálószobák többségében padlőszőnyeg van, ez rendszeres tisztítást igényel, itt a porszívózásra gondolok, valamint a havi szőnyeghabolásra. A parketta tisztítás sem ördöngős dolog, először porszívóval végigmész rajta, majd utána felmosod egy speciális parketta tisztítószeres cucc segítségével, most nem jut eszembe mi a neve annak, amit még anno használtam...

Szólj hozzá!

Címkék: otthon takarítás tisztítás tisztítószer


2010.04.15. 12:41 Otthon Blog

Nyár és medence

Közeleg a nyár, bár sajnos az időjárás nem erre utal, az eső csak esik, és így esélytelen, hogy bárki is úszhasson egyet a medence felszínén. A jó medence szép, és jól fertőtlenített, ellentétben a strandi medencék többségével.

Egy medence...mindenki erről álmodik, akinek van kertje, csak sajnos hosszú idő egy medence megépítése, és nem is a legolcsóbb mulatság. A szétszedhető medence egy jó típus, azonban még se ajánlom azoknak, akik úszni szeretnek, és azoknak se, akik nem akarnak bajlódni az összerakásával és a szétszedésével, mert az egy igen kemény meló, tapasztalatból tudom. A beépített medence esetén, ahol a földbe kerül ásás segíségével a medence, ott csak a medence lefedésénél ütközünk munkába. Ha nem fedjük le a medence felszínét éjszakára, akkor az tele kerülhet minden kosszal, falevéllel, rovarral, bármivel.

Kültéri medence

A medence elkészülése után persze új járólapok is kellenek a medence mentén. Fontos elkerülni, hogy csúszós járólapot válasszunk, mert könnyen balesetek keletkezhetnek, pláne ha kisgyerekek futkároznak a vízes járólapokon. A járólap színe attól függ, hogy milyen színű a medence és a ház fala. Ha ezek eltérőek, akkor inkább a házfal színéhez igazodjunk.

Szólj hozzá!

Címkék: nyár medence járólap


2010.04.14. 15:46 Otthon Blog

Lakásfelújítás kéne?

Mindenkinek az életében eljön egyszer, vagy többször az az állapot, amikor lakásfelújítás segíthet csak a lakáson. Kopott parketta, kopott bútor, lemoshatatlan koszok a konyhában, töredezett kőpadló, és még sorolhatnám minden szobára nézve.

A parketta felújítása csak a lakásfelújítást végző cégek segítségével történhet, nekik vannak meg azok az eszközök, amikkel el lehet végezni ezt a munkát, és a parketta lerakása amúgy is nagy precizitást igényel. Az régi csempe leszedése is elég nagy meló, és figyelni kell, hogy a mögötte lévő vakolat ne sérüljön meg, ne legyen annyira töredezett, valamint a kőpadló felszedése sem a legegyszerűbb feladatok közé. A lakásfelújítás valóban nem egy rövid, és szimpla munka, ha szép lakást szeretnénk, akkor azt a lakásfelújítás mestereire kell bízni, és persze hozzá kell azt is tennem, hogy ők valószínűleg kétszer olyan gyorsan végeznek, mint a halandó emberek, azaz a lakók :)

Lakásfelújítás után

A lakásfelújítás után természetesen van egy komolyabb feladat, a bútorok visszahelyezése eredeti helyükre, na és persze a takarítás. A takarítás végülis nem olyan nagy probléma, ha a lakásfelújítók jól végezték a munkájukat, és nem lett festékes semmi, meg ilyesmi. Nálunk idáig egyszer volt lakásfelújítás, és hagytuk a munkásokat dolgozni, nem akartunk útban lenni, tehát elköltöztünk egy családtagunkhoz, és valóban megérte...a munkások 3 hét alatt az egész lakást felújították, remek hatékonysággal dolgoztak, le a kalappal előttük (az egész lakás festésével egy nap alatt végeztek, a 8 óra munkaidőn belül). Én a saját szobámba egyszerűen le voltam nyűgözve, olyan jól mutatott a parketta a kék fal mellett, mintha új lakásunk lett volna és ez nem csak az én szobámra vonatkozik.

1 komment

Címkék: festés parketta lakásfelújítás


2010.04.12. 14:41 Otthon Blog

Kényelem és matrac

Gondolkodtál már rajta, hogy hogyan javíthatnál az alvás "minőségén"? A kényelmen csupán egy dolog tud segíteni, és ez a matrac. A matracoknak rengeteg típusa van, és rengeteg kategóriára oszthatók, például kemény vagy puha matrac, kókusz vagy hideghab matrac, stb.

Fehér matrac

A matrac keménysége attól függ, hogy milyen testhelyzetben szoktál aludni. 3 alvástípust különböztethetünk meg: hanyatt alvók, oldalt fekvők, és azok akik egész éjszaka forgolódnak. A hanyatt alvóknak alváskor a gerincük és a derekuk van leginkább veszélyeztetve, ugyanis egy puha matrac esetén maga a matrac felveszi az alakod, és a gerinced is az alvás alatt olyan alakot vesz fel, ami ha belegondolunk elég egészségtelen, és káros. Ebből következik az, hogy a hanyatt fekvő embereknek a kemény matrac a legmegfelelőbb, mivel az teljesen megtámasztja a gerincet és a derekat. A puha matrac leginkább azoknak ajánlott, akik a bal, vagy jobb oldalukon alszanak többnyire, mivel a kemény matrac az egyes kimutatások alapján lassítja az idő során a vérkeringést, míg a puhamatrac nem nyomja meg a belső szerveket. A kemény matrac hátránya még az oldalt alvókkal szemben, hogy elég gyakori a fájó bordákkal való kelés, ami sajnos az egész napra kihat. Mindkét matracnak meg van a maga előnye és hátránya, van azonban egy különleges matrac, a hideghab matrac. A hideghab matracokat leginkább azoknak szokták ajánlani, akik sokat forgolódnak éjjelenként, mert ez a matrac típus kemény, mégis valamennyire felveszi az alakod. Hordozhatósága rendkívül könnyű, a hideghab matracot bármilyen saroknál félbehajhatod, és máris nem akadsz bele semmibe, ha egyik szobából a másik szobába kell átvinni.

1 komment

Címkék: alvás otthon matrac hálószoba matracok hideghab matrac


2009.11.13. 21:18 Otthon Blog

Klíma pletykák

Meglepő!

Nem tudom, hogy hallottátok-e de sokan azt mondják, hogy a klímák rendkívül károsak az emberi szervezetre! Néhányan a márkában keresik a választ, hogy vajon melyik klíma lehet az amelyik egyáltalán nem jelenthet veszélyt. Egy barátom mesélte, hogy a Samsung klíma teljességgel ártalmatlan, ugyanis neki több mint 2 éve van a nappalijába egy ilyen márkájú klíma és kutyabaja sincs!

Másik haverom munkahelyén konkrétan rettegnek már magától a klíma szótól, ugyanis egy nagyon forró nyári napon bekapcsolták, és másnapra mindenki torokfájással ment dolgozni. Lehet, hogy a hibát nem magában a klímában kell keresni, hanem a hirtelen hőváltozásban. Gondoljunk csak bele, mikor az ember sportolás után hirtelen hideg vízet iszik, akkor arra garantált a torokfájás.

A klíma egy igen hasznos készülék nyáron, ne higgyetek azoknak, akik azt terjesztik, hogy egészségtelen, meg hasonlók...akkor lehet igazán egészségtelen, ha túl alacsonyra állítod rajta a hőmérsékletet, olyat pedig a kevés ésszel élő emberek tesznek.

Nekem speciál egy nagyon jó 5kW-s Fisher klíma van a nappalimban, amelyet távirányítóval tudok kezelni. Amit ne felejtsetek el Kedves Olvasók: először hagyjátok kicsit magasabban a hőmérsékletet, majd 5 perc után vigyétek lejjebb, de akkorse sokkal. Néha kapcsoljátok ki a klímát, mert ha egész nap megy az valóban egészségtelen, 2-4 órára viszont nem árthat.

Kellemes hűsölést!

Szólj hozzá!

Címkék: klíma samsung klíma fisher klíma